Jansen Cleanrooms

Ontsmettingscontainer ‘Clean Mask Decontamination Room’ helpt tekort aan mondmaskers op te vangen

Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX bundelen de krachten in nieuw concept

MERELBEKE / ZONHOVEN / HOUTHALEN-HELCHTEREN, 26 april 2020 - Hoe los je het acute tekort aan mondmaskers op? In de zoektocht naar een antwoord op die vraag vonden Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX elkaar de jongste weken. Samen ontwikkelden ze een oplossing om FFP2- en FFP3- maskers snel en veilig te ontsmetten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Met resultaat: de ontsmettingscontainer Clean Mask Decontamination Room is in staat 6.000 maskers per dag te reinigen. Wit-Gele Kruis Limburg nam de installatie alvast als eerste in gebruik… en is enthousiast.

De Clean Mask Decontamination Room of CMDR is een mobiele oplossing die op grote schaal FFP2- en FFP3-maskers zuivert. In de container wordt een nieuwe technologie toegepast, die uitvoerig getest en uiteindelijk gevalideerd is voor ontsmetting op grote schaal. De hele installatie zit in een omgebouwde container, die per run van 6 uur 1.500 maskers reinigt. Op de site van Laboratorium ECCA te Merelbeke werd reeds een decontaminatie-unit geïnstalleerd om mondmaskers te reinigen voor de zorgsector en de industrie. De mobiele installatie kan bovendien ter plaatse geïnstalleerd en gecontroleerd worden.

Drie partners

De Clean Mask Decontamination Room is het resultaat van een samenwerking tussen drie partijen:

  • Technische partner GreenX is gespecialiseerd in decontaminatie. In het verleden ontsmette het bedrijf uit Houthalen-Helchteren al heel wat ziekenhuizen, wachtruimtes, labo’s, voertuigen, …
  • Laboratorium ECCA werd in 1980 opgericht als een van de eerste private en onafhankelijke labs in Vlaanderen. In dit project werkte het laboratorium een protocol uit dat aan de voorwaarden van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) voldoet. Zij zullen instaan voor de uit te voeren testing én zelf de service van het decontamineren van maskers aanbieden.
  • Jansen Cleanrooms ten slotte, is een ontwerper en bouwer van kiemvrije ruimtes. Dit dochterbedrijf van Jansen the Building Company ontwierp en bouwde de mobiele unit om de maskers in te reinigen.

“Snelle, goedkope en veilige oplossing”

Dr. Tom Benijts, gedelegeerd bestuurder Laboratorium ECCA: “We gebruikten de decontaminatieprocedure al in ons eigen microbiologie laboratorium. Daar hebben we de efficiëntie van het proces al uitgebreid kunnen valideren. Toen het idee werd geopperd om dezelfde techniek te gebruiken voor de decontaminatie van mondmaskers, hebben we geen seconde getwijfeld. We zijn overtuigd van de technologie en denken dat we op deze manier een oplossing kunnen bieden voor het tekort aan mondmaskers. Niet alleen in de zorgsector, maar ook binnen de industrie. Het hergebruik van mondmaskers is bovendien een goede zaak voor het milieu, iets waar we als laboratorium actief in de milieusector ook gevoelig voor zijn.

Peter Van Eylen, CEO GreenX : Out of the box denken heeft geloond! Door creatief met bestaande technologie om te gaan kunnen we nu een oplossing bieden voor een heel reëel probleem. En dit zowel voor de kleine en middelgrote partijen die bij Laboratorium ECCA terecht kunnen als voor de partijen die grote aantallen willen decontamineren en zelf een Clean Mask Decontamination Room in gebruik kunnen nemen.

Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) stelt vast dat de vraag groot is: “Op langere termijn bouwen instellingen mogelijk een vaste inrichting om mondmaskers te reinigen. Maar de Clean Mask Decontamination Room is alvast een snelle, goedkope en veilige oplossing voor het tekort aan mondmaskers. We krijgen momenteel dan ook vragen uit verschillende hoeken. Zo liet het Wit-Gele Kruis 1.500 maskers als test reinigen. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten hun interesse blijken. Hun insteek? Maskers aanbieden aan de kleinschaligere zorgverleners in hun regio.”

Wit-Gele Kruis als pionier

Ook voor het Wit-Gele Kruis Limburg zijn beschermingsmiddelen schaars, waardoor de prijzen de hoogte in schieten. “Daarom zoeken we naar oplossingen die flexibel inzetbaar, maar tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn”, aldus Nadia Vananroye (algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis). Johan Peeters van het Wit-Gele Kruis is alvast enthousiast over de CleanMaskDecontaminationRoom: “Nu deze technologie ‘proven’ is, kunnen we ze inzetten voor de decontaminatie van FFP2-maskers en herbruikbare beschermschorten voor onze thuisverpleegkundigen.”

Over Greenx:

GreenX is gespecialiseerd in de eliminatie van biologische risico’s in ruimtes, vloeistoffen en producten op basis van ‘groene’ technologieën. GreenX is het zusterbedrijf van Led techno NV. CEO is Peter van Eylen.

Over ECCA:

Laboratorium ECCA is gespecialiseerd in het oplossen van analytische problemen in de voedings- en leefmilieu-industrie. Hiervoor kunnen ze beroep doen op meer dan 40 jaar ervaring en een ISO 17025 accreditatie. Hygiëne-controles maakt deel uit van de analyses die het laboratorium dagelijks uitvoert.

Over Jansen Cleanrooms

Dit gespecialiseerd bedrijf binnen Jansen the Building Company engineert en bouwt cleanrooms voor de zorgsector en de industrie (biologie, farmaceutica, chemie, logistiek, micro-elektronica, voeding, verpakking …).
Referentieprojecten zijn bijvoorbeeld AZ Sint Maarten, UZ Brussel, Sharp Packaging, Materialise, Thales Space, W-pharma, Solutia Europe, Qinetiq Space, Medace, Anicells, VWR, ... .

Meer info:

CMDR@jansenbuilding.com
Jansen Cleanrooms: Eric Vanhees (COO) + 32 475 76 16 27
Laboratorium ECCA: Tom Benijts (Gedelegeerd bestuurder) +32 496 60 91 31
GreenX: Peter van Eylen (CEO) +32 495 24 36 91

Download de bijlages:
Hoe werkt de Clean Mask Decontamination Room?
JANSEN_Clean Mask Decontamination Room_NL