Jansen Cleanrooms

Jansen-telg CSB bouwt revolutionaire farma-site in Temse

CSB rondt het grootscheeps Medipack-project af: in Temse verrijst een nieuwe farma-site van 5.000 m2. De cleanroom - het stofvrije hart van dit project - wordt meteen één van de grootsten in Vlaanderen. Hier verpakt Wase Werkplaats voortaan geneesmiddelen volgens ‘serialisatie’, een voorafname op Europese wetgeving. Medipack is een technisch huzarenstuk om drie redenen: de design & build-aanpak, de snelle doorlooptijd en de energie- en kostenefficiëntie.

‘Tover ons terrein in Temse binnen het jaar om tot een volwaardige farma-site van 5.000 m², inclusief 1.750 m2 cleanrooms en bijhorende opslagruimtes, sanitaire voorzieningen en kantoorruimtes.’ Zo luidde de opdracht van Wase Werkplaats voor cleanroomspecialist CSB (Cleanroom Systems Belgium, een divisie van bouwbedrijf Group Jansen) vorig jaar. Om dat te realiseren legde het Oost-Vlaamse maatwerkbedrijf 6 miljoen euro opzij. Vandaag, amper 11 maanden later, draait CSB de laatste schroefjes van dit Medipack-project in elkaar.


 

Van labelen van producten tot het monteren van spuiten

Een 200-tal medewerkers van Wase Werkplaats nemen hun intrek in de nieuwe cleanrooms (nvdr. ruimtes waar de hoeveelheid stof tot een minimum beperkt blijft). Het gaat over de mensen van W-pharma: dit is de kersverse naam van de afdeling die zich specialiseert in het labelen van producten (bv. printen van barcodes), secundair verpakken van medicatie (bv. bijsluiters toevoegen), monteren van spuiten en controlewerk. Stuk voor stuk opdrachten voor de farmaceutische sector. De nieuwe unit laat W-pharma bovendien ook toe om primair en secundair te verpakken voor ziekenhuizen en de zorgindustrie.
 

“Voorlopen op wetgeving”

De hoogtechnologische omgeving helpt de medewerkers van W-pharma om de strenge wereldwijde kwaliteits- en hygiënenormen te behalen. Meer zelfs, de cleanroom loopt al voor op de wetgeving, weet Lucas Marain (CEO van W-Pharma): “De Wase Werkplaats is al klaar voor de zogenaamde ‘serialisatie’ van geneesmiddelen. Deze Europese wetgeving treedt vanaf 9 februari 2019 in werking. Ze schrijft voor dat alle voorschriftplichtige geneesmiddelen voor menselijk gebruik moeten verzegeld worden en voorzien van een unieke identificatiecode. Zo kan je de authenticiteit controleren.”
 

Drievoudig technisch huzarenstuk

De oplevering van deze cleanrooms was een echt huzarenstuk. Dat heeft - voor de technici onder ons - drie redenen.

“Ten eerste is dit een zogenaamd ‘design & build project’. We volgden het project op van technisch ontwerp tot techniek, bouwkunde en validatie, wat hoogst zelden voorkomt in de sector”, zo steekt Eric Vanhees (commercieel directeur CSB) van wal. “Om het bouwkundig en technisch aspect op elkaar af te stemmen, hielden we van in het begin rekening met het toekomstige aantal werknemers in een cleanroom, de ISO-klasse en de personeels- en goederenstromen. De keuze van een type wand, plafond, vloer of deur heeft namelijk dadelijk een impact op de stofemissie, temperatuur, vochtigheid,… in een ruimte.”

Tweede opvallend feit is de extreem korte doorlooptijd: “Dat is te danken aan Building Information Modeling (BIM), the next big thing in de bouwsector. In BIM teken je alle technieken in één digitaal systeem, en becijfert dat systeem vervolgens bij elke wijziging automatisch het effect op de andere technieken. Zo wisten we de foutenmarge op de werf tot een minimum te herleiden.”

Technieken totaal - 3D
Technieken totaal – 3D View


Ten slotte is Medipack een energie- en kostenefficiënt project. “Een speciale warmtepomp - met twee buffervaten - recupereert de warmte. Daarnaast is er automatisatie op vlak van elektriciteit en sturing, overal LED-verlichting en slimme sturing op het vlak van HVAC (verwarming, ventilatie en air conditioning),” zo besluit Vanhees.


Technieken op het dak


Buffervat warm water