Jansen Cleanrooms

eTheRNA opent nieuw lab voor ontwikkeling kankerimmunotherapieën

een realisatie van CSB, een divisie van Group Jansen.

NIEL – Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie, en Niels burgemeester Tom De Vries hebben in Niel het nieuwe mRNA-productielaboratorium van eTheRNA immunotherapies officieel geopend. In dit lab kan eTheRNA zelf producten aanmaken voor onderzoek naar innovatieve immunotherapieën. Dit state-of-the-art laboratorium is een realisatie van onze divisie CSB, Cleanroom Systems Belgium.

Het 400 m² grote mRNA-productielaboratorium vertegenwoordigt een investering van ongeveer 5 miljoen euro.


Etherna cleanroom ruimte klasse B


Dr. Russell G. Greig, voorzitter van eTheRNA immunotherapies: “Met dit state-of-the-art mRNA-laboratorium doet eTheRNA zijn intrede in een selecte internationale kring. Er bestaan in de wereld immers hooguit een handvol laboratoria die in staat zijn om mRNA volgens cGMP-standaarden te produceren.”

Innovatie

Vlaams minister Philippe Muyters: “Dit is opnieuw een bevestiging van de belangrijke rol die Vlaanderen speelt op het vlak van onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve therapieën. Innovatie zit in ons DNA. Dat werd eerder al aangetoond met de successen van talrijke andere in Vlaanderen gevestigde ondernemingen uit de biotechnologie en aanverwante sectoren. Vanuit Vlaanderen kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe immunotherapieën tegen aandoeningen zoals kanker.”

Tom De Vries, burgemeester van Niel: “Hoewel eTheRNA immunotherapies een internationale roeping heeft, kan het niet toevallig zijn dat deze onderneming haar ontwikkelingsactiviteiten vanuit Niel ontplooit. Onze ligging tussen Antwerpen en Brussel en de goede internationale verbindingen stellen de ondernemingen in onze gemeente in staat om hooggekwalificeerde en getalenteerde medewerkers aan te trekken.”

State-of-the-art Cleanroom

Deze cleanroom met verschillende klasse A (LAF-kasten), B en C ruimten (classificatie reinheid) voldoet aan zeer strenge cGMP-eisen. Zoals hierboven vermeld, bestaan er hooguit een handvol van om mRNA volgens deze standaarden te produceren. GMP staat voor ‘Good manufacturing Practice’ en houdt bijvoorbeeld in: dat afval en het afgewerkt product via gescheiden pass-boxen moet kunnen doorgegeven worden naar een volgende ruimte, dat er LAF-kasten voorzien zijn met steriele lucht waar de producten effectief door de laboranten in ontwikkeld kunnen worden, … .
Onze divisie CSB, Cleanroom Systems Belgium, leverde dit project op in het najaar van 2017. Dit was een ‘design & build project’. Onze projectdirecteur, Koen Coekelbergs, geeft een woordje uitleg: “We volgden het project op van technisch ontwerp tot techniek, bouwkunde en validatie. Wij tekenden alle technieken in BIM, in één digitaal systeem. Dit systeem becijfert bij elke wijziging automatisch het effect op de andere technieken. Zo kunnen we de foutenmarge op de werf telkens tot een minimum herleiden.” Ook de afwerking van een cleanroom is ietwat complexer zo heeft de keuze van een type wand, plafond, vloer of deur namelijk dadelijk een impact op de stofemissie, temperatuur, vochtigheid,… in een ruimte.”


Technieken 3D-View


“Het was fijn samenwerken met eTheRNA en het geeft ook enorm voldoening om te mogen meewerken aan zo een innovatief project dat misschien in de toekomst levens kan redden,” aldus Koen.


Etherna cleanroom ruimte klasse C


Etherna cleanroom ruimte klasse B


Etherna cleanroom ruimte SAS D/C


Etherna cleanroom ruimte klasse D